Dnia 9 grudnia w związku z rozpoczęciem współpracy z Warszawskim Uniwersytetem Medycznym klasy 3B i 4B wraz z prof. A. Tomalak-Włodarską i dr Wawrzyńcem Koftą odwiedziły II liceum Ogólnokształcące z oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego, gdzie odbył się wykład prowadzony przez Kierownik Katedry Biochemii WUM - prof. dr n. med. Martę Strugę.
Wystąpienie Pani profesor dotyczyło zasad zdrowego żywienia, ale nie tylko. Jako, że tematyka powiązana z obowiązującymi (nie zawsze uzasadnionymi) normami naszej wagi oraz dobrą i zbilansowaną dietą jest cały czas aktualna, ciągłe wspominanie i poszerzanie naszej wiedzy w tym aspekcie wydaje się dobrym rozwiązaniem.
Z wykładu można się było dowiedzieć między innymi o znaczeniu hormonów w kontekście odczucia głodu i sytości oraz o relacji między aktywnością fizyczną, a rozkładem tkanki tłuszczowej, z której nadmierną ilością mierzy się tak wielu zwolenników diet. Oczywiście nie zabrakło także pomysłowych anegdot. W jednej z nich Pani Profesor, mówiąc o właściwościach fizycznych tłuszczów nasyconych i nienasyconych, tłumaczyła różnice pomiędzy nimi na podstawie ich zawartości w ciele ryb, bo „czymże byłyby te zmiennocieplne stworzenia gdyby zawierały w sobie tłuszcze nasycone…? Kostką smalcu!”
Wychodziliśmy z wykładu z mocnymi postanowieniami dotyczącymi zmiany niektórych nawyków żywieniowych i oczekiwaniem na kolejne spotkania.
Tekst: Jakub Fudała, klasa 3B
Zdjęcia: Biuro Komunikacji i Promocji WUM